Thursday, 29 June 2017

Food Study aka Pengajian Makanan.

2 Comments so far


Assalamualaikum dan hai semua! okay kalini post dalam BM sebab saya nak cerita pasal pengalaman dan sedikit pengetahuan. Pernah dengar tak nama kos pengajian makanan? kos ni tak sama dengan kos makanan yang biasa kita dengar macam kos teknologi makanan dan perkhidmatan makanan. Bila saya bagitau orang lain pasal kos Pengajian makanan yang saya ambil di UPM, orang akan pelik dan tak tahu apa skop kos ni macam apa yang kami belajar, subjek apa yang kami ambil dan berkaitan peluang pekerjaan. Jadi, post ini ditaip khas bagi menjawab segala persoalan anda berkaitan kos ini dan bagi membolehkan adik-adik yang nak mohon UPU atau telah ditawarkan kursus ini untuk menyelidik dahulu berkaitan kos yang akan anda ambil terutamaya bagi yang akan melanjutkan pelajaran ke peringkat Ijazah Sarjana Muda aka Degree.

Kos Pengajian Makanan / Food Study Course di UPM.


Program Bacelor Sains (Pengajian Makanan)
Kod dan Nama Program   : PG17 - Bacelor Sains (Pengajian Makanan)
Tempoh Pengajian            : 8 Semester

Maklumat Ringkas Program


Program Bacelor Sains (Pengajian Makanan) merupakan kurikulum komprehensif yang bakal menghasilkan graduan terlatih dan profesional dalam bidang pemprosesan, pengeluaran makanan, pengurusan dan pemasaran. Program ini juga memberi tumpuan terhadap sektor pembuatan makanan.

Di akhir pengajian ini, pelajar dapat menguasai ilmu dan kemahiran teknikal yang mencukupi dalam bidang yang berkaitan, berfikir secara kritis dan kreatif, berkomunikasi dengan cekap dan bekerja dalam pasukan, mempunyai akauntabiliti sosial serta mempunyai tahap profesionalisme, nilai, sikap dan tingkahlaku yang beretika untuk industri pembuatan makanan.

Sumber : Site fakulti

Kos Pengajian Makanan berada di bawah Fakulti Sains Dan teknologi Makanan, UPM. Ada 3 kos di bawah fakulti ini iaitu kos Pengajian Makanan, kos Teknologi Makanan dan kos Perkhidmatan Makanan.
Waktu sesi saya iaitu kemasukan tahun 2016/2017 ada lebih kurang 40 orang yang mengambil kos ini bersama saya. Hanya ada 2 orang lelaki dan selebihnya perempuan. Majoritinya berbangsa Melayu dan ada jugak yang berbangsa Cina, India dan Iban.
Kos ni tak dapat sambutan sangat, orang lebih ramai ambil kos Teknologi Makanan dan Perkhidmatan Makanan.
Tempoh pengajian bagi kos ini selama 4 tahun, 8 semester.

Apa yang kami pelajari dalam kos ini?


Bila dengar nama kos pengajian makanan, orang akan ingat kos ini untuk belajar memasak even saya pon pikir macam tu tapi hakikatnya, tidak sama sekali, silibus kami tak ada belajar masak pon. Kalau ada pun, cuma masak dalam lab untuk tujuan eksperimen. Makanan lab bukan sedap pun. Huhu percayalah sebab kitorg masak untuk menguji ramuan mana yang bagus bukan untuk menghasilkan rasa yang sedap.

Berikut merupakan subjek wajib untuk kami ambil : Jumlah kredit bagi kursus wajib ambil adalah 74.

Subjek Universiti :


Subjek teras :


Untuk kos ini, kami boleh pilih subjek elektif. Ada dua cabang elektif iaitu Pengurusan (Management) dan Pemasaran (Marketing). Boleh pilih satu cabang je.

Subjek Elektif : Ni semua subjek campuran bagi dua cabang tu. Tak semua kursus kena ambil, kena pilih. Minimum kena ambil 32 kredit bagi kursus elektif.



Berdasarkan kursus-kursus yang kami perlu ambil, nampaklah bertapa luasnya cabang kos ini. Bukan belajar bab makanan sahaja, bab ekonomi, akaun, kimia, biologi, fizik pun ada. Tapi hanya belajar asas-asasnya jela.

Cabang pekerjaan bagi kos Pengajian Makanan.


Disebabkan bidang bagi kos ini meluas, kita boleh je nak masuk mana-mana bidang pekerjaan. Inn syaa Allah kalau ada rezeki. Rezeki ada di mana-mana.Nanti waktu sem akhir akan ada Latihan Industri jadi, bolehlah cuba nasib kat mana-mana tempat. Dah nama pun kos makanan, mungkin peluang nak masuk industri makanan lagi besar.

Peluang Kerjaya


Program ini telah berjaya menghasilkan graduan yang diinginkan oleh pasaran kerja. Sejak program ini ditawarkan, para graduan telah berjaya mendapat pekerjaan di sektor swasta seperti syarikat pengeluaran makanan dan sektor awam seperti Kementerian Kesihatan, Kementerian Asas Tani dan lain-lain.

Syarat-Syarat Kemasukan:


Bagi sesiapa yang berminat untuk mengambil kos ini, berikut merupakan syarat yang diambil kira dalam proses pemilihan. Syarat ni dilaraskan berdasarkan jumlah pemohon jugak rasanya. Kalau tak ramai yang mohon, senang lah nak dapat, sebab saingan tak ramai.

Syarat Am Universiti


Calon Sijil Tinggi Pelajar Malaysia (STPM)/Setaraf dengan Baik
Calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)/setaraf dengan baik;
Lulus dengan kepujian dalam Bahasa Melayu/Bahasa Malaysia di
peringkat SPM/setaraf;
Lulus peperiksaan STPM dengan mendapat sekurang-kurangnya:gred C
(NGMP 2.00) dalam matapelajaran Pengajian Am; dan gred C (NGMP 2.00) dalam dua (2) matapelajaran lain; dan
Telah mengambil Malaysian University English Test (MUET).

Calon Kelayakan Setaraf


Lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) / setara dengan baik;
Lulus dengan kepujian dalam Bahasa Melayu / Bahasa Malaysia di
peringkat SPM / setara;
Mempunyai kelulusan lain yang diiktiraf oleh kerajaan Malaysia dan
diluluskan oleh Senat Universiti; dan
Telah mengambil Malaysian University English Test (MUET).

Kelayakan Minimum Calon Matrikulasi KPM/Asasi Sains UM/Asasi Sains Pertanian UPM/ Tahun Asas UTM


Lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) / setara dengan baik;
Lulus dengan kepujian dalam Bahasa Melayu / Bahasa Malaysia di
peringkat SPM / setara;
Lulus Matrikulasi KPM/Asasi Sains UM/Asasi Sains Pertanian
UPM/Tahun Asas UTM dengan sekurang-kurangnya mendapat PNGK 2.00; dan
Telah mengambil Malaysian University English Test (MUET).
Syarat Khas Program
Lulus sekurang-kurangnya Gred C (NGMP 2.00) salah satu (1) mata pelajaran berikut :
           - Kimia
           - Biologi
Lulus dengan kepujian dalam satu (1) mata pelajaran Sains pada peringkat SPM

Kelayakan Lain Sebagai STPM


Calon yang mengemukakan kelayakan berikut atau kelayakan setara yang diiktiraf oleh Senat sebagai ganti STPM boleh memohon untuk dipertimbangkan bagi mengikuti
program ijazah: Diploma dalam bidang yang sesuai dari UPM atau institusi lain yang diiktiraf kerajaan.

Sumber : Site fakulti


Susah ke kos Pengajian makanan ?


Saya baru belajar untuk sem 1 dan sem 2.

Semester 1

Waktu sem 1, saya kena ambil subjek Kimia organik, Perakaunan pengenalan, Prinsip pengurusan, Industri makanan, CEL, dan kokorikulum. Total 15 kredit.

Time sem 1 ni bagi saya agak mencabar sebab kena amik akaun. Pertama kali amik akaun. Memang tak ada basic langsung. Tapi, subjek akaun ni kalau banyak buat latihan soalan-soalan lepas okay je bolela jawab final dengan mudah. Sebab akaun banyak amik markah dari final je. Carry mark tak bagi pengaruh sangat. Bagi yang dah pernah amik akaun time matrik, diploma, mungkin senang kot nak faham.
Lepastu, time sem 1 ni kimia organik pun susah jugak nak skor.
Kursus untuk sem 1 ni bidang luas. Jadi, nak kena mahir bidang sains dan akaun. Alhamdulillah, result sem 1 okay je. Tak ada kena repeat. huhuk


Semester 2

Waktu sem 2, saya kena ambil subjek Ekonomi, Kimia dan fungsi ramuan makanan, Kenegaraan, Hubungan Etnik,  BBI dan kokorikulum. Total 17 kredit.

Sem 2 kursusnya takdela mencabar sangat. Semuanya teori, kalau baca dapatlah jawab soalan final. Tapi tula, disebabkan banyak teori, banyaklah nak kena hafal. Tapi, takde pon terms yang susah sangat.
Untuk sem 2, bagi saya yang paling susah yang subjek kimia tu, Sebab katanya final semua 13 tajuk masuk. Tapi, hakikatnya tak pun. Subjek ni best sebenarnya bergantung kepada macammana pensyarah ajar untuk engage kat kelas.
Overall, sem 2 better dari sem 1. Pasal result tak tau lagi sebab belum keluar.

Itu sahaja lah rasanya penerangan berkaitan kos yang sedang saya ambil sekarang bagi Ijazah Sarjana Muda di UPM. Kalau ada nak tanya apa-apa pasal kos ni, drop your comments here okay. Jumpa lagi pada post yang akan datang.

Akhir kata, tak kesahlah amik kos apa-apapun. Asalkan kita belajar dengan bersungguh-sungguh untuk mencapai kejayaan. Jika kamu tidak tahan peritnya belajar, rasailah peritnya kebodohan.

P/S : Saya ada edit blog ni sikit2. Part header, footer dan background.. What do u guys think? ;D

Monday, 19 June 2017

The end of my first year degree

4 Comments so far


Assalamualaikum dan hai kepada pembaca sekalian. Long time no see right? huhu mood nak menaip post tu tak sampai2 sehinggalah ke hari ini. Lebih banyak luangkan masa dgn Twitter dan Instagram. Followlah saya di insta dan twitter. #Promote

Kawaii Lady is back !

GOOD BYE TO MY FIRST YEAR LIFE.

Sekarang ni saya sedang menikmati cuti semester selama 3 bulan Inn syaa Allah. Start cuti 13 hb haritu sebab paper habis awal. 14 hb bertolak ke Johor dari UPM, Serdang. So, bermulanya cuti semester menandakan berakhirnya tahun pertama saya di UPM. Nak masuk tahun kedua dah bulan 9 ni. Time flies so fast u know. Nasib baikla senior2 kat kolej saya baik-baik sahaja tak ada lah budaya seniority yg melampau, ragging, buli. Semua sibuk kumpul merit je. Alhamdulillah dapat stay kolej lagi semester depan.

Seronok ke belajar di UPM?

Seronok la juga.. Cuma penat jugak lah nak kumpul merit. Maklumlah kolej tak cukup bnyk nak menampung semua bilangan pelajar yang ada. Tapi kan, aktiviti yang kita join di Universiti ni lah yang akan memberikan kita pengalaman yang berharga dan berguna pada masa akan datang. It is actually beneficial for us. Boleh belajar benda baru dan cipta memori pada masa yang sama. 4 tahun bukan lama pon. Sedar2 je nanti dah masuk final year.

Belajar kat Universiti ni boleh tahan mencabar jugak sebab dah tak ada budaya suap menyuap dari lecturer macam waktu matrik dulu. Nak adapt dengan cara pembelajaran di university bukan mudah bagi lepasan matrik macam saya, Nak kena belajar berdikari dan tak mengharap bantuan sepenuhnya daripada lecturer. Time kat matrik, kalau kita lemah dlm pelajaran lecturer akan approach kita. Kalau kat university kita yang kena approach lecturer kalau perlukan sebarang bantuan. Tak boleh nak manja sangat.

Nota-nota jangan risau. Lecturer akan sediakan. Kita tinggal download dan print je dari laman web. Buku2 pulak kalau nak kena beli sendiri la. Pinjam library atau member pon boleh. Biasanya kat kelas takde refer buku pon, refer slide lecture je. Buku as reference tambahan je. UPM ada laman web interaktif untuk lecturer upload tugasan, nota atau kuiz untuk kita refer dan jawab. Laptop sangatlah penting kat Uni ni. Well, university inovatif la katakan. Markah quiz, final semua akan dikeluarkan di laman web khas UPM untuk save segala data pelajar. Maklumat memang dihujung jari la.

Time kat university ni, markah test, quiz, exam 100% lecturer yang tentukan. Kehadiran wajib lepas 80% bagi sesuatu subjek untuk membolehkan kita menduduki peperiksaan akhir. Tak boleh la kerap sangat ponteng. Yuran mahal kot, xkan nak rugi macam tu je. Apa guna bayar yuran kalau kelas pon malas nk dtg kan? Kalau dpt lecturer baik, mungkin diorang akan bantu cantikkan gred kita yg mna mampu lah. Sebabtu  kena pandai jaga hati lecturer. Jangan jadi nakal sangat.

Apa yg menarik tentang UPM?

UPM Serdang luas amat. Rasanya UPM ni universiti terbesar di Malaysia. Uni ni terkenal sebagai "kampus hijau" sebab U ni kan dulu Universiti pertanian. Korang bole jalan-jalan satu UPM untuk melawat banyak tempat menarik macam Bukit Ekspo tempat untuk beriadah, ada kolam ikan, boleh lepak2 kat situ, study outdoor ke kat situ. Then, UPM banyak ladang. Ada ladang lembu, kambing, kuda dan banyak lagilah. Korang boleh tunggang kuda, dapatlah merasai suasana tenang di ladang yang luas. UPM ada banyak jugak tanaman macam buah-buahan, pokok2 ada kat Taman Pertanian Universiti. Sebenarnya banyak lagi tempat menarik yang saya tak sempat lagi nak explore. Harap ada peluang lah nak menjelajah seluruh UPM sebelum graduate.

Okay, yang bawah ni bukan nak cakap besar sebab saya pon bukan menyumbang mana pon kepada kecemerlangan Uni ni. Just a little fact about UPM.
UPM ni  merupakan salah sebuah university penyelidikan terbaik di Malaysia. Bawah ni merupakan ranking terkini Universiti di Malaysia.

SUMBER

Pensyarah di universiti ini kebanyakannya lepasan Phd yang bergelar Dr. dan Profesor. UPM terkenal dengan penyelidikan dalam bidang pertanian dan jugak makanan. Pensyarah di uni ni banyak buat penyelidikan dan menjurus kepada kejayaaan UPM di mata dunia.

Setakat itu jela rasanya entri pengenalan terhadap UPM. Inn syaa Allah saya akan ceritakan banyak lagi dalam post yang akan datang. Semoga kita berjumpa lagi pada entri seterusnya.. :D